Muzeul de Istorie și Etnografie1852-1853


1852-1853

Clădirea în care funcționează Muzeul de Istorie și Etnografie Tîrgu Neamț este un monument de arhitectură și a fost construită între anii 1852-1853. Începând cu data de 1 iunie 1853, aici a funcționat Școala Domnească, iar apoi a devenit Școala Nr.1 Tîrgu Neamț.

Școala și-a început cursurile „în limba patriei”, sub denumirea de Școala Nr. 1 de băieți. Printre elevii săi s-au numărat marele povestitor Ion Creangă, filozoful Vasile Conta, Al. Lambrior și Nicolae Munteanu, devenit ulterior – sub numele de Nicodim Munteanu – patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, iar dascălii Isaia Teodorescu (Popa Duhu), Grigore Conta și George Cosmovici s-au afirmat ca adevărați precursori ai pedagogiei moderne românești.

În curtea muzeului este amenajat parcul tematic “Țara lui Creangă”. Aici turiștii pot intra în atmosfera copilăriei scriitorului împreună cu personajele ce amintesc de nemuritoarele episoade din “Amintiri din copilărie”, cât și de poveștile “Punguța cu doi bani”, “Capra cu trei iezi”, sau de povestea omului leneș din “Prostia omenească”.

Oficial Muzeul a luat ființă în 1957, funcționând într-o clădire de lângă parcul orașului. Acesta a avut la bază exponate ce proveneau din obiectele descoperite în urma cercetărilor arheologice desfășurate la Cetatea Neamț de către profesorii Ilie Milea și Dumitru Constatinescu, începând cu anul 1939. Mult timp Muzeul din Tîrgu Neamț a fost considerat Muzeu al Cetății.1986 – 1987


1986 – 1987

Pentru a ajunge la forma sa actuală acesta a trecut prin mai multe etape ce pleacă de la prima expoziție muzeală din 1940, trece prin perioada în care din 1968 este reorganizat în clădirea fostului Sfat Popular Raional, iar în anul 1977 este transferat în actuala clădire.

Forma actuală a expoziției a fost stabilită între anii 1986 – 1987, când expoziția de bază a muzeului a fost reorganizată complet, devenind Muzeul de Istorie și Etnografie din Tîrgu Neamț.
Secția de Istorie a Muzeului expune pe de o parte vestigii arheologice descoperite în arealul orașului Tîrgu Neamț ce dovedesc că aici a existat una din cele mai vechi așezări locuite din zona Moldovei, datând din neolitic și epoca bronzului și pe de altă parte exponate ce confirmă bogăția istoriei sale medievale.

Pentru o incursiune în lumea meșteșugurilor tradiționale din zona Neamțului, „Muzeul de Istorie și Etnografie” reprezintă un punct central. Aici, vor putea fi cunoscute instalații țărănești, tehnicile și instrumentele de lucru tradiționale, portul popular din zonă, precum și textilele de interior specifice zonei etnografice Tîrgu Neamț.Detalii


Detalii

Adresa: Str. Ștefan cel Mare, nr. 37
Telefon: +4 0233.790.594
Program de vizitare:
Luni: închis
Marți – Duminică: 10:00 – 18:00 (aprilie – septembrie)
Marți – Duminică: 09:00 – 17:00 (octombrie – martie)
Taxă de vizitare:
Elevi, studenți și militari: 2 lei
Adulți (individual și grup): 3 lei
Taxa de fotografiere și filmare: 10 lei
Web: www.mietn.muzeu-neamt.ro

Harta orașului

Nu cunoașteți orașul? Nicio problemă, soluția este la un click distanță!

Vezi hartă

Muzeul de Istorie si Etnografie