Monumentul Eroilor și Monumentul Ostașilor Sovietici1926


1926

În fața Bisericii Sfântul Nicolae din Tîrgul Neamț, într-un parc de aproximativ 2.000 de metri pătrați, poate fi vizitat Monumentul Eroilor. Edificiul a fost ridicat în anul 1926, în cinstirea eroilor nemțeni căzuți în Marele Război pentru Întregirea Neamului din perioada 1916 – 1919.

Construit din piatră, într-o arhitectură specifică monumentelor comemorative dintre cele două războaie mondiale din România, monumentul are trei plăci de marmură aplicate pe fațadă și pe părțile laterale ale monumentului.1916 – 1919


1916 – 1919

Pe fațada principală, sub semnul crucii, este trecută perioada 1916 – 1919 în care România a participat, cu eforturi deosebite, la victoria Antantei împotriva Puterilor Centrale. În continuare, în ordinea gradelor militare, sunt trecuți eroii căzuți în război.

Pe fațada laterală dreapta, sub sloganul “EROII NU SE PLÂNG, EI SE SLĂVESC”, este înscris textul “Pentru slăvirea în veci a eroilor din suburbia Țuțueni căzuți pe altarul patriei. Ridicat în 1926 prin munca unui comitet aflat sub președinția de onoare a d-lui Colonel Fotin A”.

Pe fațada laterală stânga sunt menționați „cei care au contribuit prin stăruință și donațiuni”.
După cel de-al Doilea Război Mondial, aici, în acest parc, a fost ridicat un monument dedicat ostașilor sovietici căzuți în luptele duse în zona localității Tîrgu Neamț, în vara anului 1944.

Harta orașului

Nu cunoașteți orașul? Nicio problemă, soluția este la un click distanță!

Vezi hartă

Monumentul Eroilor