Casa Memorială “Alexandru Vlahuță”Poziția pitorească


Poziția pitorească

Casa Memorială “Alexandru Vlahuță” de la Agapia a intrat în circuitul turistic în anul 1963. Construită în anul 1885, casa în care a trăit scriitorul Alexandru Vlahuță se află în apropiere de Mănăstirea Agapia.

Prin poziția sa pitorească, sub poala pădurii, și prin arhitectura populară specifică zonei, care întregesc importanța sa muzeistică, casa memorială constituie un important obiectiv turistic și cultural. În această casă, scriitorul Alexandru Vlahuță venea adeseori în timpul verii pentru a se odihni și pentru a scrie. Poate că aici a fost inspirat să scrie vestita Românie Pitorească (1901), în special povestirea “În munții Neamțului”, în care descrie cu măiestrie cetatea.

Datorită lucrărilor de consolidare și restaurare realizate de Mitropolia Moldovei și Bucovinei, în prezent ne putem bucura de casa în care a locuit scriitorul Alexandru Vlahuță.1963


1963

Pornind de la patrimoniul inițial din anul 1963, când a fost inaugurată Casa memorială, acum vizitatorul descoperă o expoziție care cuprinde mobilierul original și obiectele personale ale familiei Vlahuță, precum și fotografii, scrisori și cărți care relevă aspecte semnificative din viața și creația cunoscutului scriitor.

În pridvorul spațios au avut loc adevărate cenacluri literare, la care participau prietenii scriitorului: Barbu Delavrancea, I. L. Caragiale, N. Grigorescu, Paul Bujor, Al. Philippide, Radu Rosetti și alții. Tot aici s-a hotărât căsătoria fiicei sale Margareta cu nepotul lui Barbu Delavrancea, marele bizantinolog de mai târziu, profesorul I.D. Ștefănescu. A doua fiică, Ana, s-a căsătorit cu fiul pictorului N. Grigorescu, Gheorghe N. Grigorescu. Tradiția cenaclurilor literare s-a păstrat, iar în prezent ele sunt un prilej de comuniune și comunicare pe teme diverse din punct de vedere cultural. De la literatură și religie, la filosofie și arte vizuale, temele sunt semne că muzeul, ca și biserica, reprezintă un spațiu viu de manifestare și relaționare umană.

Harta orașului

Nu cunoașteți orașul? Nicio problemă, soluția este la un click distanță!

Vezi hartă

Casa Memorială “Alexandru Vlahuță”